Ingyenes tanácsadás Főoldal / Ingyenes tanácsadás

Az elmúlt években fellendült az ingatlanpiac.

A kormányintézkedéseknek és a kedvezően alakuló banki lakáshiteleknek köszönhetően egyre több potenciális vevő jelent meg. A fiatalok és a fiatal családok is egyre nagyobb lehetőséget látnak arra, hogy  önálló életet indíthassanak önálló otthonban.  A lakásépítések új erőre kaptak, és nem csak a magánszemélyek vágnak bele családi házak építésébe, hanem a lakóparkok is szaporodnak. A használt lakások árai az égbe szöktek, sokszor követhetetlen az árak változása, és akár egy társasházon belül lévő azonos méretű lakások ára is eltérő lehet.

Az új lehetőségek sajnos új gondokat is hoznak. Az elmúlt években nagyon sokat változtak a jogszabályok, amelyek a lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódnak. A használt lakások értékesítése körül még nagy a káosz. Gondoljunk itt csak az energetikai tanúsítványokra, az adózásra, a vagyonszerzési illetékfizetésre vagy akár az adás-vétellel kapcsolatos ügyvédi és Kormányhivatali (földhivatali) eljárásokra. Nagyon kevesen vannak tisztában azzal, hogy a lakásuk eladásának vagy egy új lakás vásárlásának milyen anyagi és egyéb vonzatai vannak. Sokszor csak az adás-vételi szerződés megkötésekor szembesülnek azzal, hogy olyan költségek is felmerülnek, amivel előre nem számoltak. A leggyakoribb példa, amikor Örököl valaki egy lakást, és a közjegyző az öröklésnél megállapítja az ingatlan értékét, amivel az örökös tulajdonába jut a lakás. Ez általában (annak köszönhetően, hogy a piaci árak fokozatosan emelkednek és a közjegyzőnek nem áll mindig pontos, naprakész adat az ingatlanpiaci árakról) a valós árnál kevesebb. Aztán értékesítéskor szembesül azzal az örökös, hogy a piaci áron értékesített ingatlantulajdona után személyi jövedelemadót kell fizetnie az öröklési ár és az eladási ár különbözetére. Ez sokszor több százezer forint is lehet.

Ennél nagyobb problémát jelenthet az, ha a tulajdonos nincs tisztában azzal, hogy a társasházban lakóknak  vagy a szövetkezeti házban a lakószövetkezetnek (szövetkezeti törvény alapján) elővásárlási joguk van a lakóingatlanra. Amennyiben az ingatlan értékesítése előtt erről az elővásárlási jogról  a törvényben meghatározott módon nem mondanak le az illetékesek illetve nem értesítik ki őket, az adás-vételi szerződés is érvénytelen, mely három évig megtámadható és csúnya bírósági eljárások indulhatnak emiatt.

Sok esetben a tulajdonosok nincsenek tisztában a földhivatali eljárásokkal. Azt sem tudják, hogy szerepel-e valamilyen teher az ingatlan tulajdoni lapján, és ha igen azzal mi a teendő. Sokszor 20-30 éves tanácsi (önkormányzati) kölcsönök bejegyzései és ehhez kapcsolódó elidegenítési tilalmak nincsenek törölve az ingatlan tulajdonlapjáról, annak ellenére, hogy már rég vissza lettek fizetve.

Amennyiben az ingatlan vásárlása vagy értékesítése profi partner bevonásával történik (ingatlanközvetítő iroda) ezek a problémák kiküszöbölhetőek. Ilyenkor előre tájékoztatják a vevőt, vagy az eladót a várható nehézségekről. A statisztikák alapján azonban az ingatlaneladások több mint 55 %-a ingatlanközvetítő bevonása nélkül történik, ami sok veszélyt rejt magában.  Hol tudnak tájékozódni az ingatlanpiaci résztvevők? Ki tud segíteni kiigazodni az ingatlanpiac útvesztőjében?

Ebben szeretnénk segítséget nyújtani.  Honlapunkon és a közösségi oldalakon folyamatosan ismertető anyagokat közlünk arról, hogy az ingatlanpiaci résztvevők milyen problémákkal találkozhatnak, és azokra milyen megoldás található. Jogi hátteret is biztosítunk azoknak, akik ezt igénylik, segítünk az energetikai tanúsítványok elkészítésében. Szakértő munkatársaink naprakész segítséget nyújtanak az ingatlan árának meghatározásában. Tanácsot tudunk adni, hogy a tulajdonosok hogyan "készítsék" fel az ingatlanukat az eladásra, és a vevők mire figyeljenek a vásárlás során. Ezek a tanácsadások akár az értékesítendő ingatlanban is történhetnek. Ezeknek nem feltétele az, hogy ki értékesíti az adott ingatlant. Szolgáltatásunk ingyenes. Hívjon bizalommal, segítünk.

Küldetésünk: az ingatlanpiaci problémák professzionális kezelése, az ingatlanpiaci résztvevők elégedettségének kivívásával az ingatlanos szakma elismerésének növelése.