Mire jó az ingatlanközvetítő?
  • 2015. december

Mire jó az ingatlanközvetítő?

Sok lakást kereső ügyfél úgy gondolja kezdetben, sokkal jobban teszi, ha a magánhirdetéseket figyeli, mivel így az ingatlanirodák közvetítői jutalékával olcsóbban kaphatja meg az ingatlant. Azután – bejárva néhány tiszteletkört – kiderül, hogy a valóság ennél sokkal bonyolultabb.

Előfordulhat, hogy szegény vevő heteken át olyan lakásokat fog nézegetni, amelyek még csak nem is hasonlítanak arra, amire számított az elolvasott hirdetés alapján.

Most csak néhány elrettentő példát sorolunk fel:

- a tulajdonos a galériák négyzetméterét is hozzáadta a valós négyzetméterhez

- a zöldre néző kilátásról kiderül, hogy penészes a szemközti tűzfal

- a szolid havi közös költség azért szolid, mert a társasházban évek óta nem fizeti senki

- a frissen felújított lakás gyakorlatilag egy romhalmaz, viszont az egyik vakablak keretét tényleg lefestették pár évvel ezelőtt

- a renoválás előtt álló körfolyosó alá van dúcolva, renoválásra a lakóközösségnek egy fillére sincsen

- az eddig nagyon kedves eladóról kiderül, hogy valójában nem is adhatja el a lakást, mert az igazi tulajdonosok közül kettő gyámügyi gondozás alatt áll, három pedig külföldön tartózkodik, ismeretlen helyen.

Mellesleg az eladó nem fogja elárulni a vevőnek, milyen erős a motivációja, mennyi alku van még az irányárban, mikorra kell megadnia az uzsorakölcsönt az ukrán maffiának. A közvetítő viszont ezeket is tudja, ha jól végzi a munkáját, ezért könnyebben lavírozhat a két fél álláspontja között.

Arról nem is beszélve, hogy az eladó minden bíráló megjegyzésre érzékeny, ezért a lakás hibáinak felsorolásával nem az árat nyomjuk le, hanem magunkra haragítjuk a tulajdonost, akinek talán több évtizednyi munkája van az eladó ingatlanban. Ebből sose lesz megállapodás, egy diplomatikus közvetítő viszont a villámhárító szerepét is el tudja látni, nem is beszélve a megállapodás adminisztratív előkészítéséről.

Mi tehát a teendő? Ha már tudja, hol és milyen lakást szeretne új otthonául, és az is egyértelmű, körülbelül mennyit szeretne vagy mennyit tud költeni, válassza ki azt az ingatlanközvetítő irodát, vagy azt az ingatlanreferenst, amelyben megbízik, aztán őszintén, részletesen mondja el, milyen otthont keres. Ha így tesz, sok bosszankodástól megkíméli magát, és rengeteg időt megtakaríthat. 

« Vissza

Hozzászólások (0)

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás

A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező.
Tájékoztatjuk, hogy hozzászólása csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.