Hogyan készüljünk fel az ügyvéd előtti szerződéskötésre?
  • 2016. február

Hogyan készüljünk fel az ügyvéd előtti szerződéskötésre?

- Milyen okmányokat kell magammal vinnem? 
- Érvényes személyi igazolvány, lakcímkártya, adóazonosító jelet igazoló "adókártya" - ezek nélkülözhetetlenek lesznek a szerződéskötéskor. Az ügyvédnek nem csak az a feladata, hogy az adatokat ellenőrizze, hanem az ezeket igazoló okmányokról fénymásolatot is kell készítenie. Ha a vételár vagy annak egy része átutalással kerül kifizetésre, akkor célszerű olyan iratot is vinni, amelyből a bankszámlaszám hitelt érdemlően ellenőrizhető. 
 
- Kinek kell a tulajdoni lapot beszerezni? 
- Bárki kérhet a lakásról tulajdoni lapot, de az ügyvédek általában ragaszkodnak hozzá, hogy a szerződéskötés napján ők kérjék le a tulajdoni lap másolatot az úgynevezett "TakarNet" segítségével a Földhivatal nyilvántartásából. Ennek a költsége mindössze 1000 forint, amelyet sok ügyvéd magára vállal, de az eladóval is kifizettetheti. 
 
- Miért kell beszerezni a társasház alapító okiratát?
- Az ügyvéd ebben tudja ellenőrizni, hogy az adott ingatlanra vonatkozóan nincs-e a lakóközösség tagjainak elővásárlási joga. Az elővásárlási jog a jogosultnak az ingatlan megvételére ad jogot, mindenki mást megelőzően, olyan feltételek mellett, mint amilyet egy harmadik személy vételi ajánlatában a dolog tulajdonosával közölt. Gyakorlatilag az elkészült szerződéstervezetet kell "egy az egyben" átvállalnia annak, aki élni szeretne az elővásárlási jogával.  
 
- Jogom van-e látni a szerződés tervezetét a szerződéskötés előtt?
- A szerződő felek gyakran szeretnék előzetesen elolvasni, jogász barátaiknak megmutatni a leendő szerződést. Ezt a szerződést kötő ügyvédek többsége természetesnek tarja, és szívesen küld a szerződéskötést megelőzően szerződéstervezetet. Annak sincs akadálya, hogy a szerződő felek jogi tanácsadó, esetleg saját ügyvéd kíséretében jelenjenek meg a szerződéskötésen.  
 
- Gyakran olvasni a szerződésben a "függőben tartás" és "tulajdonjog fenntartás" fogalmakat. Melyik mit jelent?
- Itt és most nem szeretnénk egyik ügyvédi iroda reklámozója sem lenni, de ha beírja a keresőbe a fenti fogalmakat, sok-sok olyan elérhetőséget talál az interneten, amelyen ügyvédek tájékoztatják Önt arról, melyik fogalom mit is jelent pontosan és miért van szükség ezek alkalmazására. 
 
- Kinek a feladata és költsége ügyvédet fogadni? 
- Az a gyakorlat, hogy a Vevő választja ki az ügyvédet, és az ügyvéd munkadíját is ő fizeti ki. Ez azonban nem előírás, a felek másképpen is megállapodhatnak. 
 
- Miért kell az energetikai tanúsítvány?
- Röviden: azért, mert jogszabály írja elő, a szerződésben is benne kell lennie a sorszámának és annak a ténynek, hogy átadásra került. (2012. január 1-től már nemcsak az új építésű ingatlanokhoz, hanem minden értékesítésre kerülő és tartósan bérbe adott ingatlanra is kötelező az energetikai tanúsítás.)
 
- Milyen öltözékben illik menni szerződéskötésre? 
- Ez a kérdés is felmerül néha, de nincs rá szabály. Sokan úgy gondolják, egy ingatlan adásvétele van annyira fontos dolog, hogy elvárható legyen az üzleties, de minimum elegáns megjelenés az ügyvédi irodában. Mások szerint kényelmes utcai ruha is megfelelő, hiszen nem ünnepelni, hanem megállapodni megyünk. Minkét álláspontban van némi igazság, de talán az a legjobb, ha mindenki olyan ruhát választ, amelyben nem érzi magát zavarban, és amely nem gátolja abban, hogy az érdemi kérdésekre koncentráljon. 
 
- Mennyi ideig tart egy szerződéskötés? 
- Egy órát még akkor akkor is igénybe vesz, ha minden részletkérdésben megállapodtak a felek, és kész, előzetesen ellenőrzött, egyeztetett szerződéstervezet várja őket. Ha nem történt minden fontos kérdésről egyeztetés (vételár kifizetésének módja és ütemezése, birtokba adási határidő, tulajdoni lapon látható terhek rendezése, közüzemi tartozások megfizetése, lakásban maradó bútorok és berendezések egyeztetése), akkor bizony több órát is igénybe vehet. Érdemes ezeket a kérdéseket előzetesen egyeztetni és erről az ügyvédet is tájékoztatni, hogy a szerződéskötéskor már csak aláírogatni kelljen. 
 
- Kinek a feladata az ügyvéd tájékoztatása a fenti kérdésekről?
- Ha nem ingatlanközvetítő bevonásával történt sor az eladásra, akkor az ügyvédet kiválasztó Vevő szokta begyűjteni a szükséges adatokat. Ha viszont ingatlanos is közreműködött, akkor az ő feladata, hogy az ügyvéd részére minden szükséges információt összegyűjtsön és elküldjön. 

« Vissza

Hozzászólások (1)

Gergő 2016.02.21 21:46

Nagyon hasznosnak találtam a cikket! Köszönöm szépen az információkat! Épp lakásvásárlás előtt állok, tehát hasznosítani tudom majd az itt.olvasottakat!:)

Új hozzászólás

A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező.
Tájékoztatjuk, hogy hozzászólása csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.