Bedőlt-e a bedőlt hitel?
  • 2016. április

Bedőlt-e a bedőlt hitel?

Olti Gergelytől, a Budapest Ingatlancenter irodavezetőjétől arra kértünk választ, mikor és mit tehet az a tulajdonos, aki nem tudja fizetni törlesztő részleteit?

 

- Valójában mit is nevezhetünk bedőlt hitelnek?

- Ha az adós nem tudja törleszteni a vállalt részleteket, és a bankkal való egyeztetési folyamat során a bank úgy látja, hogy nincs esély rendezni ezt a helyzetet, felmondhatja a hitelszerződést. Ezt nevezzük bedőlt hitelnek. Ezt viszont akár hosszabb egyeztetési folyamat is megelőzheti. A bank első lépésként fizetési felszólításokat küld ügyfelének, a felek kérhetnek személyes egyeztetést, tárgyalhatnak az átütemezésről, de ha a bank nem látja biztosítottnak, hogy a jövőben rendszeresen megkapja a törlesztő részleteket, egyoldalúan is felbonthatja a hitelszerződést és kezdődik a végrehajtás. A bank munkatársai egyeztetik, hogy az ügyfélről a tárgyalások során milyen tapasztalatokat szereztek. Ha együttműködő volt, az utolsó pillanatig tárgyalnak, egyezkednek vele, de ha nem, akkor megkezdik az ingatlan értékesítését.

- A bankok mit tehetnek meg és mit nem az értékesítés érdekében?

- Közvetlenül nem értékesíthetnek ingatlanokat. Általában megbíznak egy faktorcéget, engedményezési szerződést kötnek vele, vagyis - általában a tőketartozás 30-70 százalékáért - átruházzák a tartozást. A százalék mértéke függ az ingatlan eladhatóságától, állapotától, a tulajdonosos megítélésétől… sok-sok tényezőt figyelembe vehetnek. Például ha a tőketartozás 10 millió forint, akkor egy V. kerületi lakásnál a 70 százalékos átruházás az esélyesebb, egy kőbányai panel esetében a 30 százalékos. Utóbbi esetben a faktorcég megpróbálja behajtani a 10 millió forintot a 3 millió forint nyereség reményében. Majdnem minden banknak van saját faktorcége, de ha nincs, akkor is van olyan, amelyikkel napi kapcsolatban áll.

- Mit jelent a faktorálás kifejezés?

- A faktorálás követelések adásvételét jelenti. A hitelező a követelést eladja egy faktorálónak, de innentől kezdve elveszíti az adóssal szemben fennálló hitelezői jogait. Ezek, például a jelzálogjog is, átszállnak a faktorcégre. A faktorcég akár ingatlanirodákkal is együttműködhet, akár közvetlenül, akár neppereken keresztül. Az ingatlanirodáknak, így nekünk is, sokkal könnyebb tárgyalni és megállapodni egy faktorcéggel, mint a lakás tulajdonosának, akinek általában nincs erről sem ismerete, sem ezzel kapcsolatos tapasztalata.

- Mit tehet a faktorcég?

- Vagy inkasszót tesz az adós számlájára, és akkor, ha lassan is, de csöpög be a pénz, vagy kiadja az állami végrehatónak, aki már el is árverezhető a lakást.

- És mit tehet az adós, ha nem sikerült a megállapodás a faktorcéggel?

- Ha nincs egyezség, az adós egészen biztosan elveszíti az ingatlanát. Akár a faktorcéggel nem tudott megállapodni, akár az ingatlanirodával, amely közvetített a két fél között. Elveszíti akkor is, ha neki sikerül eladni, de akkor is, ha elárverezik. Ha a végrehajtó adja el a lakást, akkor nagy a valószínűsége, hogy a vételár nem fogja fedezni a teljes tartozás értékét. Hiába van tízmilliós tőketartozás, ha a lakás csak hatmillióért talál gazdára, akkor a négymilliós különbözet az adós nevén marad, ettől az adósságtól nem tud megszabadulni. Vagy átterhelik más ingatlanra, esetleg, ingóságra, vagy inkasszóval kerül a számlájára. Ezért az a legrosszabb megoldás, ha végrehajtásig viszik el az ügyet, mert akkor az adós semmit sem tehet az ellen, hogy nyomott áron adják el az ingatlanát.

- Mit tanácsolhatunk annak az adósnak, aki felismerte, hogy baj van, és optimális megoldást szeretne?

- Mindenképpen arra kell törekedni, hogy még a végrehajtás előtt találjunk vevőt az ingatlanra. Egyedül vagy sikerül neki, vagy nem, de mivel nagyon fontos neki a gyors megoldás, célszerű profi ingatlanosokhoz fordulni. Mi meg tudjuk találni azt a vevőt, aki reális piaci árat kínál a lakásért. Másrészt a faktorcéggel is hatékonyabban tudunk alkudozni a lakás áráról, és el tudjuk érni, hogy a tulajdonos a veszteség nélkül vagy akár még egy kis nyereséggel is, de ki tudjon szállni ki ebből a folyamatból. 

« Vissza

Hozzászólások (0)

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás

A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező.
Tájékoztatjuk, hogy hozzászólása csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.